top of page

Glasräcket - vårens vinnare

Det blir allt mer populärt med glasräcken till altaner och balkonger, och det är inte svårt att se varför. Ett glasräcke ger samma skydd och säkerhet som ett vanligt räcke i trä eller smide men låter ljuset fortsätta flöda och behåller utsikten utan störande moment. Dessutom är glasräcket lätt att anpassa efter dina behov och mått och lätt att montera.

Lätt skötsel

Glasräcket har alltså många fördelar. Det räcker med en snabb blick runt ett villaområde för att se en hel del staket och spaljéer som för länge sedan borde ha målats om, tvättats av eller byggts om helt. Det slipper du med ett glasräcke. Både glaset och metallstolparna kräver minimalt underhåll och är dessutom väldigt vädertåliga. Glaset är dessutom behandlat för att vara avstötande mot smuts.

Hög säkerhet

Kanske det viktigaste av allt när det gäller glasräcken är att de håller en hög säkerhet. Det gäller naturligtvis glaset, men tänk också på att infästningarna måste vara riktigt gjorda. Att fästa räcket i tunna golvplankor räcker inte. Räcket måste också hålla en viss höjd för att vara godkända: om det finns risk för fall över tre meter ska räcket vara minst 110 cm högt. Dessutom får det inte vara möjligt att klättra på det upp till en höjd av 80 cm, och mellan räckets underkant och altanen får det vara som mest 5 cm. Vertikala öppningar får inte vara mer än 10 cm, och det får inte finnas risk för barn att fastna med huvudet någonstans varför öppningar på 12-23 cm alltid måste undvikas.

När det gäller själva glaset ska du alltid välja riktigt glas framför plexiglas. Dels så står riktigt glas emot repor och annat slitage bättre än plexi, men det är också betydligt säkrare. Se alltid till att glaset är laminerat, och ska räcket vara i en offentlig miljö kan det vara en bra idé att använda glas som även är härdat. Ett laminerat glas består av två glasskivor med plastfilm mellan, vilket gör att det hålls ihop även om det skulle få sprickor till följd av en smäll eller kollision. Att glaset är härdat innebär att det inte spricker som vanligt utan spricker i små bitar. På så sätt blir skaderisken mindre.

Smidigt montage

Att montera ett glasräcke är också betydligt mycket smidigare än de flesta andra sorters områdesskydd. Du kan montera det såväl uppifrån med stolpskor eller från sidan med sidoinfäsningar. Du behöver inte särskilt mycket verktyg heller: skruvdragare, vattenpass och tumstock räcker långt.

Vi hjälper dig med ditt glasräcke

Bara fördelar alltså! Och som att det inte räcker med enkelt underhållet, säkerhet och smidigt montage så är glasräcket också mycket attraktivt och ofta värdehöjande på bostadsmarknaden. I Stängselbutiken kan du enkelt plocka ihop ditt eget material som du vill. Vi kan också hjälpa dig med ritningar och inmätning om du behöver det.

Välkommen till oss!Commenti


bottom of page