top of page

Säker utemiljö - att ta hand om sina barn

Vi brukar säga om vårt företag att ”vi skyddar det viktigaste du har”. För oss, som jobbar här, är det utan tvekan barnen – och kanske ett och annat husdjur.

Att skydda det viktigaste man har

Vad betyder det för oss? Ja, vi som jobbar med områdesskydd hela dagarna tänker förstås på stängsel, staket och grindar. BRA stängsel, staket och grindar – som fyller sin funktion och underlättar vardagen. Att kunna släppa ut sina barn på tomten efter en arbetsdag, utan att vara rädd att de försvinner innan man själv hunnit få på sig skorna. Att kunna lita på att grindlåset håller grinden låst tills man själv väljer att öppna det (och då ska det gå enkelt). Att vara trygg i att stängslet eller staketet håller för klättring och inte innebär någon risk för att barnen fastnar eller skadar sig.

Att tänka på runt barn och staket

En sak att tänka på när man har barn och ska välja staket är att barn är ganska korta och därför har andra perspektiv än oss vuxna. Ett tätt byggt staket kanske helt skymmer deras utsikt från tomten och ger en instängd känsla. Lite mellanrum mellan spjälorna eller ett vanligt villastängsel gör det möjligt att se ut för barnen, och det är ofta högt uppskattat. Däremot är det förstås viktigt att behålla höjden på staketet, för att det inte ska gå att klättra över det. Överliggare kan vara bra att ha rent hållbarhetsmässigt om barnen ändå är klängiga.

Fri sikt runt staketen

För några år sedan var vi med och byggde staket åt TV-programmet Sofias Änglar, och det var en omtumlande upplevelse. Familjen som vi byggde staketet åt hade mist ett litet barn som sprungit ut på uppfarten när den ena föräldern backade ut bilen, och barnet omkom av skadorna. Så oerhört, oerhört tragiskt – och onödigt! För vi kan se till att den typen av olyckor inte sker: med rätt staket vet du var barnen är. Tänk också på att hålla fri sikt där du ska köra ut bilen, så att du faktiskt kan SE alla vinklar och inte riskerar att bli överraskad.

Att skapa en säker utemiljö

När jag skriver det här har jag sällskap av min äldsta son. Han är snart sju år och fick följa med en stund till jobbet eftersom han är lite hängig, och när jag ser honom vid kollegans dator tänker jag att det borde vara så självklart – att staket borde vara lika naturligt som trappgrindar när barnen är mindre. För även om han är stor nog att veta att man inte får vandra iväg själv så kan andra saker hända som gör att man glömmer: bollar sparkas fel, kompisar passerar på andra sidan gatan, kanske har grannen ett mumsigt äppelträd? Det är vårt ansvar att se till att inget händer honom om han glömmer.

Det är vårt ansvar att skydda det viktigaste vi har.


Läs mer

Jag har skrivit tidigare om till exempel olika grindlås, överliggare och bra grindval när man ska tänka säkerhet för barn. Läs gärna dem! I Stängselbutiken hittar du allt material du behöver för att skapa en säker utemiljö för barn, och vill du ha tips och råd är du varmt välkommen att ringa eller maila oss.

Comments


bottom of page