top of page

Viltstängsel för att stoppa rådjur

Mars månad är äntligen här och för många börjar det klia i trädgårdsfingrarna. Hör man till dem som lyckades peta ner lite lökar i jorden under hösten längtar man kanske extra mycket efter de där första, färggranna vårtecknen. Men det är fler än oss tvåbenta som längtar efter blommor: för många är våren tätt förknippad med rådjur och andra djur med aptit på trädgården.

Vilka blommor äter rådjuren?

En snabb googling ger många olika svar, men ofta går meningarna isär. En del skriver att rådjur inte gillar krokus, medan andra hävdar att de äts med god aptit. Snödroppar brukar få vara ifred. Tulpaner äts nästan först av allt, medan påskliljor brukar få stå kvar. Ett trick kan därför kanske vara att plantera påskliljor blandat med tulpanerna – och vill man inte det tipsar någon om att sätta vitlök bland växterna. Här kan du läsa mer om vilka blommor som Blomsterfrämjandet rekommenderar.

Viltstängsel som skydd

När våren kommer får vi många samtal från villaägare som tröttnat på rådjuren. Viltstängsel efterfrågas ofta, och visst kan det fungera – IBLAND. Problematiken med viltstängsel är dock att rådjur kan hoppa, vilket gör att det behöver vara ganska högt. Dessutom får ingen öppning finnas – förstås – och det gör att du även behöver ha en hög grind. Ett följdproblem av att göra det svårt för rådjur att ta sig in är att det också blir svårt för dem att ta sig ut, om de lyckats ta sig in. En sorts omvänd effekt, alltså.

Fördelarna med viltstängsel

Vi gillar viltstängsel som områdesskydd eftersom det är prisvärt, lätt att montera och tar liten plats. Det smälter in väldigt bra i naturen omkring och är dessutom lätt att ta ner om behoven ändras. Som skydd mot rådjur är det inte helt säkert, men frågan är vilket områdesskydd som egentligen är det, om vi antar att man som husägare ändå vill kunna ta sig in och ut från sin tomt på ett enkelt sätt och dessutom ha en någorlunda trevlig utsikt från uteplatsen. Viltnätet är dock perfekt för att hålla barn och hundar på tomten, och i trafiken där man bygger i högre höjder är hindrar det effektivt viltolyckor.

Köp viltstängsel i Stängselbutiken

Viltstängsel består av vridknutsnät på rulle och någon sorts stolpar, ofta träpålar. Allt som behövs för att själv montera viltstängslet finns att köpa som färdigt paket i vår webbutik, och vi levererar snabbt hem till dörren.Comments


bottom of page