top of page

Är grinden den svagaste länken i ditt stängsel?

Vi ser stängsel överallt – förstås. I storstäderna i synnerhet pryder staket och stängsel så gott som varenda villatomt, men vad som ofta förvånar oss är den stora avsaknaden av grindar. Ibland är stängslet kanhända bara en inramning av tomten, men de flesta av våra kunder har också ett annat syfte med sina staket: att hålla barn och husdjur på tomten, eller att hindra exempelvis rådjur eller grannars husdjur från att komma in på tomten. Då är det viktigt att även grinden är ett genomtänkt val, som gör jobbet som det är tänkt.

Vanliga villagrindar

De absolut vanligaste villagrindarna är tillverkade i trä eller rörprofil. Profilgrinden används ofta tillsammans med villastängsel eftersom den går i samma stil, men att bryta av med en trägrind kan också vara snyggt och ger ibland en mjukare prägel till tomten och huset. Trägrinden kan vara i tryckimpregnerat virke eller målad i en snygg färg, men även profilgrinden kan får i en mängd olika färger. Som standard levererar vi grindar i olivgrönt, mörkgrönt, svart och galvaniserat, men faktum är att profilgrinden går att få lackad i helt valfri färg efter RAL-skalan. Kanariegul kanske, eller ljusrosa?

Barnsäker grind

Har du små barn, eller små djur, kan en krenelerad grind vara ett bra alternativ. Den krenelerade grinden kallas också för nätgrind, och fördelen med den är att barn inte kan sträcka ut armar eller ben genom den, till skillnad från grindar i trä eller profil där avståndet mellan spjälorna kan tillåta just det.

Måste staket och grind matcha?

Många undrar just det – och här är vårt svar ett tydligt NJA. För vad matchar egentligen? Vem bestämmer? Snarare skulle jag rekommendera att ta en titt på hur tomten ser ut, och vilken stil huset har. Ett stängsel på en uppvuxen tomt med buskage längs stängsellinjen ser helt annorlunda ut än om det står på en helt nyanlagd, plan tomt. En trägrind kan signalera lantlighet i det första fallet, men den kan också vara modern om den kombineras med ett annat slags staket, som i det andra fallet. Välj vad DU tycker är snyggt, det brukar bli bäst så. Se några av våra grindar här, och besök stängselbutiken
Comentários


bottom of page