top of page

Bullerskydd i flera snygga modeller

Bullerproblemen i samhÀllet blir större nÀr det byggs allt tÀtare och invid hÄrt trafikerade vÀgar, och vi mÀrker en tydlig ökning av antalet samtal frÄn bekymrade personer. MÄnga gÄnger kan ett bullerskydd vara en lösning pÄ problemen med oljud, och förutsatt att det Àr sÄ kan vi erbjuda flera olika fÀrdiga modeller av bullerskydd.

TvÄ huvudtyper av bullerskydd

Att beskriva hur ett bullerskydd fungerar Àr inte helt enkelt, men till att börja med kan vi skilja mellan reflekterande och absorberande bullerskydd. Namnen sÀger ganska mycket i sig sjÀlva: ett reflekterande bullerskydd tar emot oljudet och gör sÄ att det studsar tillbaka Ät det hÄll det kom frÄn, vilket skapar en sorts ljudskugga bakom skÀrmen. Ett absorberande bullerskydd tar emot ljudet och kapslar in det sÄ att endast en del av det studsar tillbaka, och ger pÄ sÄ sÀtt en tystare ljudbild bakom skÀrmen.

Reflekterande bullerskydd

I det hÀr inlÀgget ska jag presentera ett urval av vÄra reflekterande bullerskydd, som ofta i folkmun kallas för bullerplank. Det finns naturligtvis (nÀstan) inga grÀnser för hur ett bullerplank kan se ut, men vi har i dagslÀget nÄgra olika standardmodeller som vi ofta utgÄr frÄn. Att standardisera Àr bra pÄ flera sÀtt: det gör det till exempel lÀtt att rÀkna rÀtt sÄ att du som kund snabbt kan fÄ ett kostnadsförslag som Àr korrekt.

Fyra standardmodeller av plank

VÄra fyra mest populÀra modeller av reflekterande bullerskydd gÄr under namnen Ramsebo, Rosenvik, Rydefors och Renemo. Alla finns att fÄ i tryckimpregnerat, obehandlat eller mÄlat virke och i standardhöjder pÄ mellan 1200 och 3000 mm. Planken byggs upp av varmförzinkade stolpar som direktgjuts i betong. Reglar i olika dimensioner monteras parallellt eller som lockpanel beroende pÄ modell, men alltid med mineritskiva mot marken för att hindra ljud frÄn att ta sig under planket. Bullerskyddets ovansida tÀcks med bockad takplÄt som skydd för regn och snö.

LÀs mer om vÄra bullerskydd

PĂ„ vĂ„r specialiserade sida om bullerskydd kan du lĂ€sa mer om vĂ„ra olika modeller av bullerskydd, och se bilder frĂ„n tidigare projekt. Naturligtvis monterar vi Ă€ven specialdesignade bullerskydd, eller kombinerar standardmodellerna med specialsektioner – fantasin sĂ€tter grĂ€nserna hĂ€r. Vi svarar gĂ€rna pĂ„ dina frĂ„gor om bullerskydd, och lĂ€mnar en kostnadsfri offert pĂ„ bara nĂ„gra dagar.



bottom of page