top of page

Grinden - det första intrycket

Att första intrycket är viktigt vet vi väl alla. Men har du tänkt på att det även gäller för din bostad? När du besöker ett hus för första gången är det första du ser oftast inte alls det nyrenoverande köket eller den lyxiga hästens-sängen – utan trädgården, och entrén till huset. En sliten grind som hänger på sned kommer definitivt att påverka helhetsintrycket, precis som en genomtänkt och fungerande grind tillsammans med ett snyggt staket ger hela din bostad en ansiktslyftning.

Profilgrindar och nätade grindar

Grindar finns i en mängd olika varianter: från klassiska trägrindar och profilgrindar till stilrena, tidlösa smidesgrindar. Dessutom förändras grindens utseende väldigt mycket beroende på grindens höjd och det omgivande staketet. Det enklaste alternativet, när det är just en helt vanlig grind som behövs, är ofta en profilfylld eller krenelerad (nätad) enkelgrind. Dessa finns att få i flera höjder, olika bredder och valfri färg, även om de vanligaste är svart, mörkgrön, olivgrön och galvaniserat grå. En profilfylld eller nätad grind är det naturliga valet för parker, förskolor och skolor, och de syns framför allt ihop med klassiskt stängsel i samma färg.


Trägrindar

Trägrindar har varit älskade och populära i generation efter generation, och är ett säkert kort för den som snabbt vill skapa en hemtrevlig känsla. Trägrindar kan se otroligt olika ut, från de traditionella med raka spjälor och de lantliga med korsade reglar till de mer moderna med liggande, lite glesare spjälor. Grindarna kan ha rak eller rundad överkant, antingen konkav (rundad nedåt) eller konvex (rundad uppåt). En trägrind passar inte bara till trästaket utan kan på ett snyggt sätt bryta av ett stängsel, och är förstås också riktigt snygga till olika sorters häckar. Många undrar över hållbarheten för trägrindar och tror att de kräver mycket underhåll, men med rätt virke (obehandlat och målat eller impregnerat) håller de i många år. Idag är det dessutom vanligt med ”falska” trägrindar – grindar som är tillverkade i aluminium men som ser ut precis som en trägrind. Lätta att hålla rena och extra hållbara!

Smidesgrindar

Smidesgrindar blir allt vanligare, och finns också i en uppsjö av modeller. De klassiska smidesgrindarna med tunnare spjälor är fortfarande bland de vanligaste men vi ser också fler och fler moderna smidesmodeller. En del är romantiskt sirliga med mycket utsmyckning, medan andra grindar har raka linjer och större täckta fält. Precis som andra grindar är smidesgrinden riktigt snygg att kombinera med andra material, om man inte vill ha ett komplett smidesstaket. En smidesgrind mot ett trästaket ger en spännande kombination av två material som lyfter varandra.

Comments


bottom of page