top of page

Välja stängsel till huset - så gör du


Vad ska man tänka på när man ska välja stängsel? Stängsel eller staket runt huset har många fördelar. Det skyddar din tomt, men kan också vara estetiskt tilltalande och dessutom hjälper det dig att hålla barnen eller husdjuren på tomten.

Skandinaviska Områdesskydds VD Jimmy Ekman intervjuades nyligen av tidningen Vårt nya hus, och där lämnar han också sina bästa tips för att välja stängsel.

Välja stängsel: Låt behoven styra

– Tänk på att utgå från dina behov och förutsättningar när det gäller både design och ekonomi, säger Jimmy. Till exempel, om du har en stor skogstomt och en hund är det naturliga valet förmodligen ett viltstängsel före ett smidesstaket. Dels har viltstängslet ett lägre pris, men det går också enkelt att montera med pålar som slås ner i marken.

Köp, montera och glöm

Det är också bra att fundera över kvalitetens betydelse. Ett stängsel eller staket är nästan alltid något man vill köpa, montera och sedan glömma. Det är viktigt att materialet är tillverkat efter våra nordiska krav och klarar våra omväxlande väderförhållanden även på lång sikt. Det kan vara lätt att frestas av lågpriskedjornas produkter som vid första anblick alla liknar varandra, men ett felaktigt beslut kan lätt bli dyrt. Ska du montera villastängsel – se till att det uppfyller svensk standard för just stängsel. Vill du ha ett smidesstaket, var noga med att kontrollera rostskyddet.

Lagom exklusivt

Smidesstaket står högt på mångas önskelista, men det är också förhållandevis dyrt. Håll kostnaden nere genom att kombinera smidesstaket eller smidesgrind med annat staket där det inte syns lika väl. Ett trästaket med en maffig smidesgrind är väldigt snyggt. Man kan också tänka att smidesstaketet gör sig bäst på husets entrésida, och att man på baksidan många gånger med fördel kan ha vanligt stängsel eller viltstängsel.

Kan du montera själv?

Vissa stängsel och staket är enklare att montera än andra. Generellt kan man säga att det inte alls är särskilt svårt att montera ett vanligt stängsel för den normalhändige. Att sätta upp en meter eller 100 meter kräver dessutom samma kunskap – bara lite mer uthållighet. Det som kan vara svårt är att få rätt material och att veta hur man gör, och därför har vi i Stängselbutiken färdiga paket med stängsel och viltstängsel, där alla detaljer och montageanvisning ingår. Smidesstaket kan vara lite knepigare att planera och montera själv, eftersom det ofta kräver speciallösningar och väldigt många anpassningar efter underlaget – men det är inte omöjligt. Även här är tydliga ritningar och montageanvisningar A och O.

Vi hjälper dig att välja stängsel

Vi hjälper varje vecka många kunder att välja stängsel. Ibland är det bra att kunna bolla idéer med någon med erfarenhet och kunskap, och här vågar vi lova att inte göra någon besviken. Hos oss får du hjälp från idé till montage. Välkommen till Stängselbutiken och Skandinaviska Områdesskydd!

bottom of page